Vapen ongezond! Studie: “E-sigaretrook beschadigt DNA en vermindert de reparatieactiviteit cellen”

Een e-sigaret bevat in tegenstelling tot gewone sigaretten geen tabak, maar een vloeistof die wordt verdampt en geïnhaleerd. ‘Dampen’ wordt het genoemd. Omdat er geen verbranding plaatsvindt, komen er ook geen giftige verbrandingsstoffen als teer en koolmonoxide vrij. Er zijn allerlei vloeistoffen op de markt, variërend in smaak en nicotinegehalte.
Het roken van elektronische sigaretten, of ‘dampen’, kan het risico op sommige soorten kanker en op hartziekten vergroten. Dat beweren onderzoekers aan de faculteit Geneeskunde van de universiteit van New York.

Bij vapen – van het Engelse ‘vaporize’ – of dampen, warm je een chemische vloeistof op in een speciaal toestelletje, en de damp daarvan adem je in. Die e-sigaretten zijn de voorbije jaren enorm populair geworden. Maar uit het nieuwe onderzoek blijkt dat het dampen misschien toch niet zo veilig is als algemeen gedacht.

Dat de nicotinedampen van e-sigaretten niet zo onschuldig.  Dat hebben wetenschappers van de New York University School of Medicine aangetoond in onderzoek op muizen en menselijke cellen die ze gekweekt hadden in  het laboratorium.  Ze hebben de muizen gedurende 12 weken blootgesteld aan een hoeveelheid nicotinedamp die omgerekend overeenstemt met de hoeveelheid die rokers inademen in 10 jaar tijd.

Aan het eind van die periode hebben de wetenschappers vastgesteld dat het DNA in de longen, de blaas en het hart van de dieren beschadigd was. Ook waren er in de longen minder eiwitten aanwezig die het beschadigde DNA kunnen herstellen. Hetzelfde stelden ze vast in menselijke long- en blaascellen die ze in het laboratorium hadden gekweekt en in contact hadden gebracht met nicotine.

E cigarette smoke damages DNA and reduces repair activity in mouse lung heart and bladder as well as in human lung and bladder cells PNAS
“E-sigaretrook beschadigt DNA en vermindert de reparatieactiviteit in long-, hart- en blaascellen van muizen als ook in menselijke long- en blaascellen”

 

Categories:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.