Stress van anderen beïnvloeden onze hersenen!

In een nieuw onderzoek in Nature Neuroscience hebben Jaideep Bains, PhD, en zijn team aan het Hotchkiss Brain Institute (HBI) van de Cumming School of Medicine, aan de Universiteit van Calgary ontdekt dat door anderen overgedragen stress de hersenen op dezelfde manier kan veranderen als een echte stress doet. Het onderzoek bij muizen laat ook zien dat de effecten van stress op de hersenen afnemen bij vrouwelijke muizen na een sociale interactie. Dit gold niet voor mannelijke muizen.

Jaideep Bains and Toni-Lee Sterley Stress onderzoek
Jaideep Bains, professor in the Department of Physiology  and Pharmacology.  En Toni-Lee Sterley, postdoctoral fellow in Bains’ lab and the study’s lead author.
Credit: Adrian Shellard, Hotchkiss Brain Institute.

“Hersenveranderingen geassocieerd met stress liggen ten grondslag aan veel psychische aandoeningen. Waaronder PTSS, angststoornissen en depressie”, zegt Bains, hoogleraar in de afdeling fysiologie en farmacologie en lid van de HBI. “Recente onderzoeken wijzen uit dat stress en emoties ‘besmettelijk’ kunnen zijn. Of dit dan blijvende gevolgen heeft voor de hersenen is niet bekend. ‘

Stress het onderzoek

Het onderzoeksteam van Bains bestudeerde de effecten van stress in paren van mannelijke of vrouwelijke muizen. Ze verwijderden een muis uit elk paar en legden het bloot aan milde stress voordat het werd teruggegeven aan de partner. Vervolgens onderzochten ze de responsen van een specifieke celpopulatie. Met name CRH-neuronen die de reactie van de hersenen op stress regelen. Hieruit bleek dat netwerken in de hersenen van zowel de gestresste muis als de naïeve partner op dezelfde manier werden veranderd.

De hoofdauteur van de studie, Toni-Lee Sterley, een postdoctoraal medewerker in het laboratorium van Bains, zei: “Wat opmerkelijk was, was dat CRH-neuronen van de partners, die zelf niet waren blootgesteld aan daadwerkelijke stress, veranderingen vertoonden die identiek waren aan die we hadden gemeten in de gestreste muizen. ”

Optogenetisch

Vervolgens gebruikte het team optogenetische benaderingen om deze neuronen te engineeren, zodat ze deze konden in- of uitschakelen met licht. Toen het team deze neuronen tot zwijgen bracht tijdens stress, verhinderden ze veranderingen in de hersenen die normaal gesproken na stress zouden plaatsvinden. Toen ze de neuronen in de partner het zwijgen oplegden tijdens de interactie met een gestrest individu, werd de stress niet overgedragen aan de partner. Opmerkelijk was dat wanneer ze deze neuronen activeerden met behulp van licht, zelfs in afwezigheid van stress, de hersenen van de muis die licht ontving en die van de partner werden veranderd net zoals ze zouden zijn na een echte stress.

Het team ontdekte dat de activering van deze CRH-neuronen de afgifte van een chemisch signaal, een ‘alarmferomoon’, veroorzaakt door de muis die de partner waarschuwt. De partner die het signaal detecteert, kan op zijn beurt extra leden van de groep waarschuwen. Deze voortplanting van stresssignalen onthult een sleutelmechanisme voor de overdracht van informatie. Die daarmee mogelijk kritiek is in de vorming van sociale netwerken in verschillende soorten.

Sociale Interactie

Een ander voordeel van sociale netwerken is hun vermogen om de effecten van ongunstige gebeurtenissen te bufferen. Het Bains-team vond ook bewijs voor het bufferen van stress, maar dit was selectief. Ze merkten dat bij vrouwen de resterende effecten van stress op CRH-neuronen bijna in de helft van de tijd werden verminderd met niet-gestreste partners. Hetzelfde gold niet voor mannen.

Bains suggereert dat deze bevindingen ook bij de mens aanwezig kunnen zijn. “We communiceren onze stress gemakkelijk aan anderen. Soms zelfs zonder het te weten. Er is zelfs bewijs dat sommige symptomen van stress kunnen blijven bestaan in familie en geliefden van mensen die lijden aan PTSS. Aan de andere kant, het vermogen om andermans emotionele toestand te voelen is een belangrijk onderdeel van het creëren en bouwen van sociale banden. ”

Dit onderzoek van het Bains-lab geeft aan dat stress en sociale interacties nauw met elkaar verbonden zijn. De gevolgen van deze interacties kunnen langdurig zijn en het gedrag op een later tijdstip beïnvloeden.


Publicatie:
Social transmission and buffering of synaptic changes after stress.
Toni-Lee Sterley, Dinara Baimoukhametova, Tamás Füzesi, Agnieszka A. Zurek, Nuria Daviu, Neilen P. Rasiah, David Rosenegger & Jaideep S. Bains.

Herkomst:
Science Daily:
Is your stress changing my brain?
Stress isn’t just contagious; it alters the brain on a cellular level

Categories: Tags: , , ,

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.