Propolis te gebruiken in behandelingen tegen kanker

Bijen op raat

Propolis wordt al duizenden jaren gebruikt door de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Dit vanwege haar geneeskrachtige eigenschappen. Terwijl de wetenschap  onlangs pas is begonnen met het herontdekken van de potentieel helende eigenschappen Van Propolis. Propolis wordt verzameld door honingbijen uit de knoppen en afscheidingen van (naald)bomen en staat bekend om de ​​verscheidenheid aan verbindingen met aanzienlijke antioxidant eigenschappen zoals de flavonoïden en fenolische zuren. Uit wetenschappelijke publicaties blijkt dat Propolis tegen kanker is in te zetten.

propolis tegen kankerCAPE

De samenstelling van propolis in de verschillende verbindingen is afhankelijk van het geografische gebied en dus de verschillende soorten planten waaruit Propolis wordt gehaald. Een van de meest bestudeerde verbindingen van propolis is cafeïne zuur fenethylester, afgekort als CAPE.

CAPE heeft veel  geneeskrachtige eigenschappen, maar de anti-kanker werking is van bijzonder belang. Een studie van het “Journal of Radiation Research” toont aan dat binnen 2 dagen na de behandeling met CAPE, 46% van de longkanker-cellen werden vernietigd en de groei van kanker met 60% werd geremt. Drie dagen na de behandeling waren 67% van kankercellen dood.
Een gepubliceerd artikel in het tijdschrift “geneesmiddelen tegen kanker”  toont een soortgelijke studie waaruit blijkt dat CAPE darmkanker voorkomt en het geprogrammeerde celdood veroorzaakt bij de kwaadaardige cellen zonder dat het de gezonde cellen beinvloed.
Deze indrukwekkende resultaten zijn gerepliceerd bij meerdere soorten kankercellen, zoals borst-, maag-, huid en alvleesklierkanker en glioom cellen, een type niet opereerbare hersenkanker. Uit de beschikbare gegevens blijkt dat CAPE selectief de celcyclus kan stoppen en het vernietigen van kankercellen om angiogenese te voorkomen en daarmee het blokkeren van de groei van kanker.

Epigenetische veranderingen

Misschien nog wel de meest indrukwekkende ontdekking van de genezende werking van propolis en CAPE komt voort uit een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift “Science and Cancer Therapy” waaruit blijkt dat behandeling met propolis feitelijk de expressie van DNA kan veranderen. Propolis en CAPE hebben een dramatisch effect op gespecialiseerde enzymen (de zogenaamde histondeacetylasen) welke verantwoordelijk zijn voor het reguleren van de expressie van het  DNA en het voorkomen van epigenetische veranderingen.

Epigenetische veranderingen hebben betrekking op veranderingen in de DNA-expressievector zonder het veranderen van de sequentie, en dus de afwezigheid van mutaties. Modificerende enzymen (histondeacetylase) kunnen de DNA gebieden schakelen en blokerings-expressie van de genen zijn. Dit blijkt een krachtige manier om het normale cellulaire metabolisme te verstoren en kan daarbij leiden tot ongecontroleerde replicatie, welke is betrokken bij de groei van kanker en metastases. Om deze ongewenste effecten te voorkomen hebben alle cellen in hun DNA gespecialiseerde genen genaamd tumor suppressor genen welke worden geactiveerd wanneer een cel kwaadaardig is om vervolgens  de geprogrammeerde celdood te activeren. Deze beschermende genen worden meestal gedeactiveerd door de kankercellen waardoor ze het ingebouwde natuurlijke celdood mechanisme in het DNA omzeilen. Dit is precies waar de propolis op reageert, namelijk door het herstellen van het celdood mechanisme in de DNA wat vervolgens leidt tot het activerende vermogen van de cel om   de tumorgroei  te blokkeren en de abnormale cellen te vernietigen.

Bijwerkingen

Astma: Sommige deskundigen beweren dat bepaalde bestanddelen in propolis astma kan verergeren. Vermijd het gebruik van propolis als je astma hebt.

Bloedstolling: Een bepaalde stof in propolis kan misschien de bloedstolling vertragen. Het nemen van propolis kan het risico op bloedingen bij mensen met bepaalde bloedstollingsproblemen vergroten.

Allergieën: propolis niet gebruiken als u allergisch bent voor producten die door bijen worden geproduceerd, waaronder honing, coniferen, populieren, Peru balsem, en salicylaten.

Chirurgie: Bestanddelen in propolis zouden de bloedstolling kunnen vertragen. Het nemen van propolis kan het risico op  bloeden tijdens en na de operatie verhogen. Stop met het innemen propolis ten minste 2 weken voor de operatie.

Lees ook: Propolis breed inzetbaar bij ziekte

WETENSCHAPPELIJKE STUDIES

Evaluation of the miRNA profiling and effectiveness of the propolis on B-cell acute lymphoblastic leukemia cell line.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27810783

CAPE suppresses migration and invasion of prostate cancer cells via activation of non-canonical Wnt signaling.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27191743

Propolis extracts from the northern region of Thailand suppress cancer cell growth through induction of apoptosis pathways.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27655216

Chitosan-based nano-in-microparticle carriers for enhanced oral delivery and anticancer activity of propolis.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27397719

Ethanolic Extract of Algerian Propolis and Galangin Decreased Murine Melanoma T.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26863880

Antiproliferative and proapoptotic activity of Turkish propolis on human lung cancer cell line.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26700423

Antitumoral and Antioxidant Potential of Egyptian Propolis Against the PC3 Prostate Cancer Cell Line.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26625775

Antiproliferative activity of New Zealand propolis and phenolic compounds vs human colorectal adenocarcinoma cells.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26347954

CAPE Analogs Induce Growth Arrest and Apoptosis in Breast Cancer Cells.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26184141

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.