De implicaties van het Micro op de Macro deel 2

99% microbioom

Dit is het tweede artikel uit een serie naar aanleiding van het uitgangspunt dat het oude paradigma, waarop de huidige medische en politieke establishment zijn autoriteit op baseert, achterhaald zijn door wetenschappelijke informatie, die vooral de laatste 15 jaar beschikbaar is gekomen.

Ik vertrek in het eerste artikel ”De implicaties van het micro op de macro…” vanuit het verhaal van het microbioom, en het holobiont wat wij zijn en dat er een transitie waargenomen kan worden aangaande het identificeren wat humaan is en wat niet, en de interdependentie daarvan. Herinner je het boek van Bruce Lipton The Biology of Belief, steunt op de gedachte dat onze keuzes, onze wil, onze gedachten en percepties, in onze fysiologie, de genexpressie beïnvloeden. De epigenetische revolutie is gelanceerd. Om te proberen de tekortkoming te begrijpen, dat we niet eens kunnen begrijpen hoe ons lichaamsplan is gemaakt, kunnen  we verder kijken dan het gen, naar de epigenetische factoren. Nu gaan we verder het hebben over het viroom dat in ons lichaam aanwezig is en dat dat mogelijk een functie heeft, dat virussen feitelijk gewoon ronddansen in onze cellen tijdens de mitose(celdeling) en hoe de ziektekiemtheorie volledig achterhaald is. Ik zal ook ingaan op wat Darwin ons heeft meegegeven en we kijken naar het belang en invloed van een aantal bacteriën in betrekking tot wat tekortkomingen in ons eigen genoom.

Zo rond dezelfde tijd, van de eerste uitgave van The Biology of Belief, is de microbiële infrastructuur ontdekt. Het feit, dat ongeveer 8% van onze menselijke genoomsequenties afkomstig zijn van retrovirussen, dezelfde familie als H.I.V., verandert de ziektekiemtheorie als het gaat om virussen of op zijn minst het beeld van gevaarlijke, dodelijke factoren waar we tegen zouden moeten vaccineren.
De  waardering voor alle andere elementen binnen ons genoom, zoals de proliferatie van “springende genen” de zogenaamde “retroposonen”, DNA-fragmenten die in onze cellen rondzwerven tijdens mitose (celdeling); en feitelijk stukjes viroom-materiaal kunnen zijn, en blijkbaar iets doen wat belangrijk is, alleen al om het feit dat het zich manifesteert.

En de ontdekking van het mitochondriale DNA, door Lynn Margulis, die mede-ontwikkelaar was van het Gaia-concept, (ik kom hier later op terug). Zij was een van de individuen om het concept van endosymbiose uit te werken. Zij ontdekte dat de mitochondriën die onze cellen aandrijven, eigenlijk een bijproduct zijn van een soort oerbacterie die een soort proto-eukaryote cel binnenging om één entiteit te worden.
Een andere ontdekking is dat onze eigen infrastructuur energetisch andere ziektekiemen nodig heeft om te werken. Allemaal indicaties om de theorie van de kwade ziektekiem achter ons te laten.

Het viroom, dat is de set van chronische virussen die in je lichaam zitten. Virussen zoals die van de herpes-familie, zelfs HPV-gerelateerde virussen, vervullen feitelijk fundamentele functies. Zoals  genen remediëren en wijzigingen van het fenotype of de genexpressies beïnvloeden.
Dit betekent dat een virusinfectie met de herpesfamilie grote voordelen kan opleveren tegen andere bacteriële infecties, of risico’s kan verminderen, of het immuunsysteem kan helpen om tumoren te bestrijden. Dit zijn voor mij een aantal van die ontdekkingen die samengaan met de revolutie waar ik denk dat we nu in ondergedompeld zijn.

Het volgende citaat wordt toegeschreven aan Darwin, het is niet bewezen dat hij het daadwerkelijk in deze termen heeft vermeld.

“Het is niet de sterkste van een soort die overleeft, ook niet de intelligentste. Wel degene die zich het beste aan veranderingen kan aanpassen. “

De microbiële basis voor ons bestaan ​​in het leven in het algemeen, is dat het over veerkracht gaat, verleend aan ons door de plasticiteit die deze commensale relatie werkelijk biedt.
We hebben zo’n enorme bron, het microbioom, om uit te putten en in realtime te reageren op veranderingen in onze omgeving, op ziekteverwekkers of bijvoorbeeld nieuwe voedingsbronnen die onverteerbaar zouden zijn als het aan ons primaire DNA zou liggen.

De lactobacillus 5-MeTHF-studie kwam  een paar jaar geleden ter sprake. Er is iets aan SNP’s (Single Nucleotide Polymorphisms) die een nadeel hebben omdat ze bepaalde dingen niet voor je kunnen produceren of ze remmen bepaalde dingen.
Een daarvan is dat je de actieve vorm van foliumzuur, het 5-methyleentetrahydrofolaat, niet kunt aanmaken. Daar zijn de MTHFR-genen aan schuldig, misschien  wel voor een goede reden. Maar het blijkt dat de eerder genoemde lactobacillus, die veel voorkomt in gecultiveerd zuivelproducten die exacte vorm van foliumzuur kan maken.
Dit betekent: dat je een genoom uit de ijstijd zou kunnen hebben maar dat het onvermogen om foliumzuur te produceren volledig kan worden gecompenseerd door simpelweg één bacteriestam in je darmen. Dat is gaaf!

Een aantal andere gave superkrachten van het microbioom….:
Omdat mensen zogenaamd een genetisch defect hebben, dat 67 miljoen jaar geleden teruggaat, waardoor we niet in staat zijn glucose om te zetten naar vitamine C zoals andere zoogdieren wel kunnen. Linus Pauling identificeerde dit als een uitleg voor cardiovasculaire ziekten. Een samengestelde theorie dat het onvermogen om vitamine C te produceren leidt tot het onvermogen collageen te produceren die nodig is de bloedvaten van beschadigingen te genezen.  Het lichaam zou vanwege dit gebrek cholesterol gebruiken om bloedvaten op te lappen, en ga zo verder…
Deze hypothese bleek ook in vraag gesteld te kunnen worden. Er werd namelijk wel degelijk ascorbaat gevonden bij mensen, maar men vond niet het mechanisme die dit aanmaakte. Uiteindelijk blijkt er een bacterie; Corynebacterium Glucuronolyticum, in de darmen die vitamine C kunnen produceren. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S095816691200119X

Onderzoek naar glutenafbrekende enzymen.
Een aantal mensen zijn neurotisch over gluten en zelf heb ik ook meegedaan aan de gekte. Er zijn zoveel glutenvrije producten op de markt het is echt een rage. Hoe dan ook… De laatste jaren is ook hier veel meer over bekend geworden. Er zijn 23.000 verschillende peptiden geïdentificeerd in de modern tarwe-proteoom. We praten over gluten als een monolithische entiteit, terwijl het dus eigenlijk heel complex is.
Zoals de meesten van jullie weten, als je peptiden niet kunt afbreken, kunnen ze zeer immunogeen zijn, coeliakie is natuurlijk het meest ernstige voorbeeld; een minuscule verontreiniging kan een cascade van immuunreacties veroorzaken die zelfs tot de dood kan leiden. Deze specifieke studie isoleerde 94 stammen van glutenafbrekende bacteriën in de ingewanden van een individu. Sommige daarvan zouden, de zeer giftige, 33-mer-peptide, waarvan we weten dat het voornamelijk is betrokken bij coeliakie, kunnen afbreken.
Ook dit laat zien hoe we vanuit een paleolithische periode kwamen in de overgang naar de neolithische periode met verandering van dieet, het eten van granen en ander gewoontes door de opkomst van de landbouw en dus ook de diepere historiciteit van onze genetisch vermogen evolueerde.

Giftige stoffen afbreken.
Deze publicatie is echt nog gaver! Omdat we een postindustriële nachtmerrie hebben gecreëerd die mij af en toe nog steeds in paniek doet geraken. Al die giftige stoffen die we hebben gegenereerd, honderdduizenden, die nooit goed zijn gereguleerd of op risico zijn beoordeeld, en onze aarde overspoelen en tot diep in ons ecosysteem zijn geïnfiltreerd.
Wat betreft het kunnen afbreken van het alomtegenwoordige bisfenol A en andere bisfenolen in de categorie, er zijn bacteriën geïdentificeerd in Kimchi, die BPA  afbreken.
Nu weten we, in theorie, hoe we deze chemische apocalyps mogelijk zouden kunnen overleven.

Deze is ook gaaf omdat er een bepaald element van het metaboloom is dat me aanspreekt. Er zijn letterlijk duizenden kleine moleculen in het microbioom en de voeding die de gastheer eet, dat tussen een soort en zijn omgeving communiceert. Sommige werken als hormonen. Zoals lijnzaad lignaan heeft dat verandert in enterolacton en enterodiol, dat werkt als oestrogeen.
Zo heb je een stof die de metaboliet van chlorofyl is en ook door bacteriën in de darm aangestuurd worden. Deze stof maakt dat mitochondriën en de cel in staat zijn om zonlicht op te vangen en te gebruiken voor een vermeerdering van ATP terwijl het de reactieve zuurstofvorming in de cel vermindert. Met behulp van darmgestuurde metabolieten zoals deze kunnen we zonlichtenergie opnemen. https://jcs.biologists.org/content/127/2/388

Bij  Japanners ontdekte ze een bacterie die daadwerkelijk de enzymcapaciteiten van een zeebacterie had overgenomen. Deze komt van nori, de zeewier die je eet met je sushi. De bacteriën in hun darmen konden een enzym vormen, dat hun in staat stelde om alle specifiek polysacchariden af te breken, die uitsluitend in leven uit de zee kon worden aangetroffen.
Onze evolutie leverde ons slechts ongeveer 20 enzymen op. Terwijl er tot 16.000 koolhydraat-verterende enzymen in het microbioom zitten. Er zijn er maar 17 geïdentificeerd die we zelf kunnen produceren. Je hebt dus duizenden keer meer mogelijkheden om potentieel oneindig veel verschillende planten te eten. Dankzij dit mechanisme van horizontale genoverdracht. 

Aarde-mens koppeling

Eenderde van de biomassa van de aarde zijn microben. Ondertussen kan je enigszins de waarde inschatten van ons microbioom. Het functioneert als intermediar die mogelijk maakt om te interageren met de biosfeer en zodoende zeer nuttige genetische informatie uit die biosfeer kan selecteren.
Zoals ik al zei, stort het oude paradigma in. Het basisconcept; dat er een eenrichtingsstroom is van informatie uit het DNA, aan het RNA, naar eiwitten, is nu volledig weerlegd.

Het heeft dus alles te maken met het microbioom. Nogmaals, de informatie; we zijn 4,5 miljoen eiwitcoderende genen van het microbioom, 23.000 van de mens, dat verandert natuurlijk het perspectief van wat we zijn en onze verantwoordelijkheid om het te beschermen.
Er zijn dus veel implicaties, ik zal er graag dieper op in kunnen gaan, maar dat maakt het enkel complexer. Het is ook complex, maar we weten genoeg en het gaat ook vooral over de verbinding met de moeder aarde en het micobioom als een interface.

De ziektekiemtheorie is basis voor wereldwijde geopolitieke agenda’s met name verplichte vaccinaties. Zoals bijvoorbeeld polio-uitroeiing, alsof deze ziektekiem of dit virus alleen, de mensheid zou kunnen vernietigen, wanneer we niet eerst van tevoren hetzelfde virus in de lichamen van gezonde mensen hebben geïnjecteerd. Dit is absurd en infantiel als we de nieuw verkregen context van de laatste 15 jaar niet toepassen en begrijpen.

Tot zover het tweede artikel in deze serie. In het laatste derde artikel hoop ik je op avontuur te kunnen nemen naar “The Dark Matter of the Genome” en de promiscuïteit volgens de nieuwe biologie verder uit te diepen. Om zo aan het eind van de serie, uit te komen op het fundament waar nieuwe paradigma’s op gebouwd kunnen worden. Paradigma’s die wetenschappelijk gedragen worden en beter bij ons passen. Ik denk dat dit ook spreekt tot een ander ethos of moraliteit of wereldbeeld; een groot deel van de implicatie van de microbioomrevolutie is dat we opnieuw waardering zijn geven aan de onderlinge verbondenheid en dan spreekt dit ook tot een ontologisch gefundeerde ethiek waarmee ik hoop dat ik deze discussie kan afsluiten. Een ethiek die bijdraagt tot een Syntropie van de mens met het kosmisch geheel. Holisme in de pure zin van het woord. Waarin wij ons Zelf werkelijk kunnen ontmoeten in het ongrijpbare proces van het leven en ons radicaal verbinden en aansluiten op het geheel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.