Holistische kijk op gezondheid en ziekte.

Waarom worden we ziek en hoe worden we beter.

Mijn holistische overtuiging, mijn achtergrond en mijn ervaringen hebben onvermijdelijk tot gevolg om mijn lichaam te zien als een micro-kosmos. Een mens is een compleet ecosysteem op zich. Levend in een ecosysteem met alle levende wezens op aarde verbonden. Verbonden met het zichtbare en niet zichtbare en verbonden op niveau’s waar we geen notie van hebben. Alles is verbonden in één geheel. Een macro-kosmos dat voorbij de grenzen van ons universum gaat. En ver voorbij de grenzen van onze beperkte geest.

In dat micro-kosmos; het ecosysteem “de mens” leven beestjes en plantjes. 90% van dit ecosysteem bestaat uit bacterieën maar ook virussen en parasieten. De organismes in dit ecosysteem zijn onderdeel van ons imuunsysteem. Zo’n 80% van ons imuunsysteem zit in ons darmflora. Ons darmflora:

  • zorgt voor de vetering en opname van koolhydraten
  • produceert vitamines
  • zorgt voor opname van mineralen
  • elimineert toxinen
  • maakt onderscheid tussen pathogenen en niet schadelijke antigenen
  • maakt dat schadelijke bacterieën onder controle worden gehouden
  • ondersteunt in het aanmaken van antilichamen tegen pathogenen
  • voorziet ondersteuning aan het immuunsysteem TH-1

In de hedendaagse geneeskunde die sinds de start in de 19 eeuw niet veel veranderd is, kijkt men naar symptomen, plakt er een naamkaartje op en behandelt de symptonen met farmaceutische medicijnen. Met deze medicijnen worden er veranderingen in ons ecosysteem te weeg gebracht die verregaande gevolgen heeft op dit hele ecosysteem. Uiteindelijk weten/beseffen we niet wat we hier mee doen.

De gezondheidzorg staat voor een grote uitdaging. De levensverwachting voor wie nu geboren wordt, ziet er slecht uit. Terwijl er meer geld aan gezondheidzorg uitgegeven wordt dan ooit. Kindersterfte neemt de laatste jaren weer toe in de westerse landen.

Niet-overdraagbare aandoeningen en hun oorzaken. Het komt niet van ouderdom; we zouden meer ziektes hebben omdat we ouder worden, echter worden we niet ouder dan 2000 jaar geleden of de middeleeuwen. Als je op de juiste manier naar de cijfers kijkt. Als je kindersterfte uit de statistieken haalt en naar de volwassen populatie kijkt, zie je dat volwassen mensen bijvoorbeeld 200 jaar geleden ongeveer net zo oud worden als volwassenen nu.

Je krijgt een niet-overdraagbare aandoening niet door domme pech zoals door artsen verteld kan worden. Ook niet vanwege genetische aanleg en je krijgt al helemaal niet een ziekte omdat we nu betere of meer diagnoses stellen.

Oorzaken van onze aandoeningen zijn te vinden in voeding die we tot ons nemen, medicijnen, medische therapieën, keuzes in lifestyle en epigenetische veranderingen. Deze ziektes loop je niet op. De laatste 40.000 jaar is de mens niet fundamenteel genetisch veranderd. Waarom zien we dan de laatste 20-30 jaar zo’n grote groei in chronische ziektes en neurologische aandoeningen en andere niet-overdraagbare aandoeningen zoals kanker, autisme, diabetes, fybromalgie, ADD, dementie, alzheimer, depressie, reuma enzovoort.

De oorzaken zijn te vinden in trauma, lifestyle, voeding, kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, pesticide, genetisch gemodificeerde organismes, neurotoxines zoals mononatriumglutamaat, vaccinaties enzovoort.

Sinds de introductie en toenemend gebruik van genetisch gemanipuleerde gewassen en daarmee het toenemend gebruik van herbiciden en pesticiden in onze voeding nemen de statistieken van darmaandoeningen significant toe en die van diabetes schieten omhoog. Autisme heeft in de VS een toename 600% laten zien. Heden ten dagen ontwikkelt 1 op de 2 mensen in de VS kanker gedurende hun leven. Verder noemen we nog obesitas, hartkwalen dementie en depressie. Deze nemen allemaal schrikbarend toe. Ons lichaam ziet genetisch gemodificeerde voeding als iets lichaamsvreemds; iets wat niet in de natuur gevonden kan worden. Ons immunsysteem reageert met een onstekingsreactie wat ten grondslag ligt aan deze aandoeningen.

Lifestyle.

Onze huidige levenstijl is ongezond, we werken hard, twee inkomens zijn nodig om als gezin te overleven, we werken verder van huis en we spenderen minder tijd in het gezin. En een gezonde maaltijd gebruiken schiet er regelmatig bij in. Eenmaal thuis zetten we ons op de bank achter de tv met een laptop op schoot. We bewegen aanzienlijk minder,

In onze voeding en in de moderne industrieële agricultuur wordt gebruikgemaakt van chemische toevoegingen, microbiële toxinen en schimmels.

In bereid voedsel, koekjes, versnaperringen, snoep, sausen maaltijden zowat alle samengestelde producten in de supermarkt bevatten neuro-toxines zoals sodiumbenzoat, natriumnitriet en mononatriumglutamaat.

Organismes worden genetisch gemanipuleerd. Al deze producten en stoffen en nieuwe biotechnologie gaan hand in hand met de toename van wat vroeger westerse- of welvaartsziektes genoemd werden. Nu zien we met de vrije markt in de nieuw opkomende economieën en met de opkomst van de middenklasse daar, en dus geld te besteden aan moderne voeding en gezondheidzorg, ook een toename van deze ziekten.

Dit geld ook voor de vaccinaties.

Werd er eind jaren 50 in de vorige eeuw voor het eerst gevaccineerd en kregen we slecht 1 vaccinatie nu ontvangen kinderen voor hun 12de levensjaar 20 vaccinaties in vorm van coctails voor meerdere ziektes tegelijkertijd. Gedurende het verdere leven kunnen er vandaag de dag nog zo’n 40 tot 60 vaccinaties bij komen. En het aantal neemt toe. Zelfs voor de geboorte worden zwangere moeders gevaccineerd om het kind zogenaamd te beschermen tegen kinkhoest. Effectiviteit en veiligheid van deze vaccinaties zijn niet aangetoond. Er zijn wel bewijzen dat vaccinaties schadelijk zijn en de oorzaak kunnen zijn van veel aandoeningen. Daarnaast wanneer vaccinaties worden toegedient lokken ze een acute reactie van het imuunsysteem uit. Dit is een ontstekingsreactie die ergens in het lichaam plaats vindt. Normaal komen pathogenen binnen via de mond, slijmvliezen en darmen binnen. In zo geval reageert het immuunsysteem heel anders. Echter door blootstelling aan vaccinaties wordt het immuunsysteem aangeleerd te reageren met ontstekingsreactie, wanneer pathogenen en toxines vergelijkbaar met die uit de vaccinaties via de gewone weg, de mond, het slijmvlies en het maag-darmkanaal binnen komen.

Van ziek naar beter.

Volgens de allopathische (hedendaagse) geneeskunst heb je een bepaalde ziekte als je voldoet aan een opsomming van symptomen en gedragingen. Enkel deze symptonen en gedragingen worden behandeld met toxische farmaceutische medicijnen. Als je een diagnose krijgt van een ziekte ga je je identificeren met die ziekte. Terwijl je geen ziekte hebt. Vraag je maar af; hoe ziet fybromalgie er uit, welke vorm heeft autisme, hoe zwaar weegt reuma, welke kleur heeft alzheimer. Al die ziekten zijn slechts concepten die bestaan niet echt, deze zijn bedacht door mensen die het concept van de volmaakte schepping niet begrijpen. Ze hebben een blinde vlek voor de oorzaken van al die aandoeningen. De symptonen en gedragingen bij die aandoeningen zijn slechts reacties van het lichaam die reageren op een verstoord ecosysteem.

Is een hoge bloeddruk een ziekte of is het het lichaam dat reageert op een toxisch omgeving? Een hoog cholesterol, is dat een ziekte of is het lichaam meer cholesterol aan het maken omdat het lichaam behoefte heeft aan cortisol of progesteron om je te beschermen tegen ontstekingen of kanker?

Veel ziekten komen van darmdisbiose of een ontwrichting van de darmflora. Er kan sprake zijn van een lekkende darm (leaky gut syndrome). Dit kan allerlei symptonen veroorzaken; variërend van depressies tot tekort in essentiële voedingsstoffen, allegieën of toxificatie van organen die reageren met een chronische ontsteking. Een psychiater die depressie behandeld, weet niets af van de oorzaken in de darmen. Die schrijft antidepressiva voor, die slechts ons ecosysteem meer verstoren.

Om te genezen van symptonen van deze niet-overdraagbare aandoeningen dienen we ons ecosysteem, ons lichaam te herstellen. Dit kunnen we doen door onze eetgewoontes te veranderen, ons te ontgiften en te gaan bewegen. Door gebruik te maken van natuurlijke producten en holistische medicijnen. Door ons te omringen en te laten helpen door artsen, therapeuten en helers die dit begrijpen. Door te vertrouwen te hervinden in onszelf en ons lichaam. Hoop te vinden in wat mensen kunnen en middels gebed hulp te vragen en dank te betuigen.

Holistisch gezondheidscoach

Als holistisch gezondheidscoach zit hier nu juist mijn kracht. Naast dat ik veel kan vertellen over het gebruik van plantmedicijnen en fytotherapie daarbij ook voeding en voedingsupplementen kan aanbevelen. Tevens onder het genot van een reiki behandeling of massage een gesprek over lifestyle en andere essentiële zaken te hebben. We kunnen in ceremonie samen komen om onze gebeden te uiten en onze dank te betuigen

Verhalen van mensen die hun leven hebben kunnen draaien en geheeld zijn van hun aandoening. Hoopgevende verhalen van mensen die hard gewerkt hebben voor hun transitie van ziek naar beter en gezonder dan ooit zijn. Verhalen waaruit blijkt dat je het heft in eigen handen kan nemen en niet enkel op uw arts hoeft te vertrouwen. Zodat u in uw zelf en uw lichaam kan vertrouwen. Als coach ondersteun ik u daarbij.

Ik ben heel sterk in mensen bij de juiste mensen, complementaire therapeut of aanvullende therapie en/of heler te brengen. En/of te helpen bij de juiste vragen te verwoorden, om deze te stellen aan eigen artsen en therapeuten.

Ik coach mensen in zowel paliatieve fase, of ieder andere fase in hun leven aangaande hun gezondheid. Ouders met kinderen, epilepsie, astma, allergiën, ASS, ADD mensen met psychische aandoeningen, mensen met trauma, neurologische aandoeningen en auto-immuun ziekten en mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Mensen met verslavingen aan alcohol, drugs en medicijnen.

Matijn Goossens

Herbs of the Gods

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.