Propolis breed inzetbaar bij ziekte

propolisPropolis wordt al duizenden jaren gebruikt door de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen om haar geneeskrachtige eigenschappen, terwijl de wetenschap pas onlangs is begonnen met het herontdekken van de potentieel helende eigenschappen. Propolis wordt verzameld door honingbijen uit de knoppen en afscheidingen van naaldbomen en staat bekend om de ​​verscheidenheid aan verbindingen met aanzienlijke antioxidant eigenschappen zoals de flavonoïden en fenolische zuren.

Gebruik

Propolis heeft een lange geschiedenis van medicinaal gebruik welke  terug gaat tot maar liefst 350 jaar voor Christus, de tijd van de Aristoteles. De Grieken gebruikten propolis voor abcessen; Assyriërs gebruikten het voor het genezen van wonden en tumoren; en de Egyptenaren hebben propolis gebruikt voor de mummificatie.

Propolis wordt veel gebruikt bij infecties veroorzaakt door bacteriën (waaronder tuberculose), door virussen (met inbegrip van griep, H1N1 “Mexicaanse” griep en verkoudheid), ziekte veroorzaakt door schimmels, en door eencellige organismen genaamd protozoa. Propolis wordt ook gebruikt bij kanker van de neus en keel; voor het stimuleren van het immuunsysteem; en voor het behandelen van gastrointestinale (GI) problemen zoals een Helicobacter pylori infectie en bij maagzweer. Propolis wordt ook gebruikt als antioxidant en als ontstekingsremmer.

Mensen gebruiken propolis soms als toepassing direct op de huid voor wondreiniging, genitale herpes en koortsblaasjes; als mondspoeling voor het versnellen van de genezing na kaakchirurgie; en voor de behandeling van kleine brandwonden.

Mogelijke bijwerkingen

Astma: Sommige deskundigen beweren dat bepaalde bestanddelen in propolis astma kan verergeren. Vermijd het gebruik van propolis als je astma hebt.

Bloedstolling: Een bepaalde stof in propolis kan misschien de bloedstolling vertragen. Het nemen van propolis kan het risico op bloedingen bij mensen met bepaalde bloedstollingsproblemen vergroten.

Allergieën: propolis niet gebruiken als u allergisch bent voor producten die door bijen worden geproduceerd, waaronder honing, coniferen, populieren, Peru balsem, en salicylaten.

Chirurgie: Bestanddelen in propolis zouden de bloedstolling kunnen vertragen. Het nemen van propolis kan het risico op  bloeden tijdens en na de operatie verhogen. Stop met het innemen propolis ten minste 2 weken voor de operatie.

Categories: Tags:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.