Zelf rauwe cannabistinctuur of rauwe cannabisolie maken en een verbeterde variant van Rik Simpson’s THC-olie en de Cannolator

Rauwe verse cannabis

Rauwe verse cannabis bevat veel cannabinoïden in zure vorm. Zoals THCA en CBDA. Rauwe cannabis bevatten ook meer terpenen en flavonoïden dan gedroogde cannabis of cannabis dat verhit wordt. Je hebt veel zelf in de hand als je de cannabis zelf opkweekt. Je bepaalt zelf de variëteit, veel CBD of juist THC rijke variëteiten, je kijkt naar de andere aanwezige cannabinoïden,  je zaait zelf het zaadje, je koestert zelf het plantje en een bijkomend voordeel; je kan al van het blad oogsten en later een beetje verse bloemtoppen om in je sap of smoothie te verwerken. De cannabis plant is een uiterst sensitieve plant. Wanneer je die van zaadje tot gebruik zelf verzorgd ben ik er van overtuigd dat de plant zich op jou  afstemt en dat de chemische samenstelling van de plant voor jou optimaal is.

Drogen en bewaren.

De manier van drogen beïnvloedt de samenstelling en de werking van de cannabis. Zo kan je Cannabis traag drogen in een donkere goed geventileerde kamer, in een koele ruimte, in een warme ruimte of juist een lichte ruimte onder invloed van zonlicht. Versneld drogen in een droogkast bij voorkeur niet warmer dan 45°C  of juist wel warmer of anders in 24 uur vriesdrogen met behulp van droog-ijs in je eigen vriezer.
Ook de bewaring en de duur van bewaring verandert de chemische samenstelling. Hierdoor kan je voor jezelf kijken welke omstandigheden voor jou het ideale cannabismedicijn zou geven.

Bereiding rauwe cannabistinctuur en rauwe cannabisolie

Pipet met cannabistinctuur
Pipet met cannabistinctuur

Dit is mijn manier, er zijn vele andere manieren te vinden. Ik kies voor bereidingen met cannabis voor de hele plant en tijdens de bereiding van de tinctuur wordt er niets verhit. Met de hele plant bedoel ik vooral de bladeren, bladstengels en de bloemtoppen.

Doe de gedroogde cannabis van te voren in de vriezer. Wanneer het bevroren is kan het makkelijk klein gemaakt worden. Ook de alcohol kan van te voren in de vriezer. Doe de kleingemaakte bevroren cannabis in een luchtdicht af te sluiten glazen weckpot. Druk de cannabis niet aan. Giet op de cannabis pure consumptie alcohol van 96% Zoveel dat net de cannabis onder staat. Pure alcohol vindt je in België in de supermarkt tussen de 40 en de 50 euro per liter. In Duitsland zou je het goedkoper kunnen vinden.
Zorg dat alle cannabis onder de alcohol staat. Sluit de pot luchtdicht af. En zet deze op een donkere koele plaats. Schud de pot regelmatig. Minimaal 1 keer per dag. Na minimaal vier weken zullen alle stoffen uit de cannabis opgelost zijn in de alcohol.
De alcohol met cannabis giet je door een zeef en vervolgens door een papieren koffiefilter. Knijp de alcohol goed uit de cannabis. Eventueel kan nu deze Cannabis opnieuw in de weckpot gedaan worden en opnieuw alcohol op gegoten kunnen worden. Dit doet niet iedereen, echter haal je wel meer stoffen uit de cannabis.
Na het filteren blijft er een groene alcohol oplossing over. Deze is met een alcoholpercentage van 96% te sterk om oraal in te nemen of op de huid te doen. Je kan nu de alcohol eruit laten verdampen. Dit doe je door de alcohol in een platte brede schaal te doen. Zet deze schaal op warme en donkere goed geventileerde plaats. Na een paar dagen zal je zien dat er alcohol verdampt is. Hierdoor wordt de tinctuur nog krachtiger daar de alcohol afneemt en het bestandsdeel en het aandeel cannabis verhoudingsgewijs toeneemt. Daar alcohol hygroscopisch is, onttrekt het tegelijkertijd dat het verdampt waterdamp uit de lucht.
Na zo’n 10 dagen verdampen is de tinctuur wel oraal in te nemen daar het dan niet meer zo sterk is.
De verkregen tinctuur is eventueel te verdunnen met gefilterd water. Verdunde tinctuur is beter te doseren. Het kan ook verder uitgedampt worden, uiteindelijk blijft er een olieachtige substantie over. Dit is dan rauwe cannabisolie. Ook deze cannabisolie is te verdunnen met bijvoorbeeld olijfolie, of andere olie naar keuze. Dit maakt de cannabisolie beter te doseren.

THC-rijke cannabisolie variant op Rik Simpson olie

spuit cannabisolie
spuit cannabisolie

Als er nu juist THC-rijke cannabisolie gewenst is? Kies een THC-rijke variant. Droog het traag in het donker en goed geventileerd.
Voordat de fijn gemalen cannabis op alcohol wordt gezet, kan je het eventueel eerst in de oven tot maximaal 110°C verwarmen, voor 1 uur. Op deze manier is de meeste THCA omgezet tot THC.
Nu doe je de in de oven behandelde cannabis in de vriezer en vervolgens werk je verder zoals hierboven besproken is en bereid je de tinctuur.
Wanneer de tinctuur klaar is, kan de alcohol in de tinctuur door middel van een waterdistileerapparaat uitgekookt worden. Wanneer u dit apparaat gebruikt kunt u de alcohol recupereren. Dit gaat u veel geld besparen op de alcohol.

In het filmpje hieronder maken ze de Rik Simpson olie in een water distilleerapparaat. De werkwijze van destilleren wordt helder uitgelegd. Doe de alcohol/cannabis-oplossing in het waterdistileerapparaat en laat bijna al de alcohol eruit koken. Vervolgens na laten pruttelen in een pannetje op een warmhoudplaatje van bijvoorbeeld een koffiewarmhoudplatje tot dat alle belletjes verdwenen zijn.

Rik Simpson laat zijn Cannabis minder dan een uur trekken in een oplosmiddel. Als ik acuut iets voor zou hebben en niet zolang zou kunnen wachten zou ik het gelijk Rik Simpson deze cannabisolie maken. Overigens vind Rik het niet nodig om met een een vriezer en bevroren cannabis te werken. Ik zelf wel want daardoor is de Cannabis makkelijk te verkruimelen en er komt gemakkelijk meer hars van de cannabisplant vrij door de koude temperatuur.

Cannolator van stichting Mediwiet

Werner Bruining van Stichting Mediwiet is in Nederland de pionier op het vlak van medicinale cannabis en heeft vele mensen geholpen om hun zelf te helpen met medicinale cannabis. Hij ontwikkelde met Stichting Mediwiet een eenvoudig systeem om zelf cannabisolie te maken met de cannolator. De cannolator is efficiënt en gebruikt iets minder alcohol.

Nadelen van de Cannolator of de Rik Simpson methode

Er wordt een korte tijd cannabis in een oplosmiddel gedaan. Als er geen haast is, zou ik voor de langzame methode kiezen om meer verschillende stoffen uit de plant los te krijgen.
Mensen kunnen kiezen bij deze methode vaak voor de goedkopere chemische oplosmiddelen bijvoorbeeld producten uit aardoliederivaten of isopropylalcohol. Deze zijn giftig en niemand kan uitsluiten dat het geen residu achterlaat in het eindproduct. Zowel Rik als Werner bevelen deze oplosmiddelen aan.
Als je relatief dure consumptiealcohol gebruikt verdampt dat aan de lucht.
De methode die ik aanraad voor olie, maakt gebruik van een destileerapparaat waarmee je de alcohol kan recupereren. Deze alcohol kan je keer op keer gebruiken.

Een voordeel van rauwe cannabistinctuur of rauwe cannabisolie is dat het altijd nog verhit kan worden. Andersom kan dat niet.

Doseren van uw cannabisproduct.

Dit is een lastig onderwerp en er is geen kant en klaar antwoord op te geven. Het hangt van veel factoren af. Maar het komt erop neer dat je naar de minimale dosis zoekt voor het gewenst effect.

Bijvoorbeeld met een behandeling van kanker in de paliatieve fase: Veel mensen komen pas in de laatste fase van hun ziekte aan toe om cannabis als middel te gebruiken om verlichting te bekomen. En meestal op innitatief van een familielid. Vaak is dan iemand zich beter laten voelen de eerste drijfveer om cannabis te gebruiken. En bij de eerste toedienen merk je al verandering. De patient komt ontspannender over, is rustiger in het hoofd en er kan eetlust ontstaan. Als je wilt dat iemand gaat eten, en je geeft teveel THC, slaapt die wellicht door zijn eetlust heen. Wanneer je voorzichtig doseert, en het slaat aan, zal je kunnen bemerken dat iemand op een gegeven moment eetlust krijgt en om eten vraagt. De persoon zal ook om minder morfine kunnen vragen waardoor de persoon weer meer aanwezig kan zijn. Als iemand na een week eten wat bijtrekt, dan kan de dosering verhoogd worden zodat het medicinale effect van cannabis zijn werk kan doen. Ontstekingen op de huid en in de mond zullen nu kunnen genezen. Er zijn voldoende mensen die getuigen dat ze kankertumoren en uitzaaingen onder controle kregen, en de kanker reduceerde tot het minimum. En zo nog jaren met een onderhoudsdosis verder leven.

Begeleiding bij gebruik van medicinale cannabis.

Ik raad mensen aan zich goed in te lichten en voor te laten lichten door iemand die verstand van zaken hebt. Zoek naar een holistisch gezondheidstherapeut of coach die ervaring heeft met cannabis die je kan begeleiden. Cannabis is een complexe plant en is niet een “one size, fits all” product. iedere ziekte vraagt een andere samenstelling van het product. En het gebruik, samenstelling en dosering verschilt van persoon tot persoon, zelfs als ze dezelfde aandoening hebben. De samenstelling gaat verder dan alleen THC en CBD.

Bijvoorbeeld bij Glaucoom is CBN een heel belangrijk element. Zit dat in je plantvariëteit? Hoe bereik je een zo’n hoog mogelijk CBN niveau met droging en bereiding. Wordt je niet te slaperig van CBN. Dat zijn allemaal zaken die in acht genomen dienen te worden.

Waarom: Gebruik de hele plant! Cannabis; de gehele plant geneeskunde

Lees ook: Cannabismedicijn. Ons endocannabinoïde systeem, THC en CBD

Bron: Phoenix Tears | Rick Simpson

Bron: Home – Stichting Mediwiet

Bron: Patienten Groep Medicinale Cannabis Gebruikers

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.