Sociaal Dilemma?

Social Dilemma

Nee, geen complotdenker, geen tokkie, geen rechts of links extremist die de democratie omver wilt werpen, geen white supremacist, geen door God en alleman verlaten viruswaanzinnige en al helemaal geen Trump aanhanger, Haga- of Lange Frans fan. Dat ben ik dus niet. Nu niet en nooit niet.

Ik wordt overschreeuwd door niet steekhoudende argumenten en op inquisitoire wijze weggezet als ketter omdat ik vragen stel die ik baseer op buikgevoel, studie, levenservaring, kennis, de media, gesprekken met vrienden, kennissen, professoren, artsen, advocaten, huisvrouwen, boeren, hoeren en natuurlijk ook op informatie uit kranten, op internet, tv en sociale media.

De vragen die niet alleen bij mij opkomen, maar breed leven onder de bevolking waar maar geen antwoorden op komen is de oorzaak van onrust in deze wereld. Niet de zogenaamde “Fabeltjesfuik” van sociale media en hun algoritmes.
De docudrama “The social dilemma” op Netflix laat mij zien hoe de mensen in Silicon Valley denken over de mensen die gebruikmaken van de door hen aangeboden apps. Het “appsolutisme” is een winstgevend verdienmodel die het nihilistisch verlangen in mensen voedt en een gevoel van vrijheid geeft zonder verantwoordelijkheid. Iemand stuurt dat aan. Ergens zit iemand die algoritmes te ontwerpen. Ergens worden normatieve keuzes gemaakt. Ergens wordt bepaald welke content wel of niet gefilterd wordt. De sociale mediabedrijven verantwoordelijk stellen voor het brengen van een oplossing door iedereen hetzelfde te laten kijken, zouden ze wel willen. Hiermee bestendigen ze enkel hun macht. Dit mag nooit aanbesteed worden aan private ondernemingen met aandeelhouders en beursnoteringen.

Het neoliberale beleid van privatisering en globalisatie heeft tot gevolg gehad dat het grootkapitaal, de 1%, achter de multinationals, achter de techbedrijven groter zijn geworden dan die van staten. Met hun enorme kapitaal, hebben ze politieke macht gekocht in wereldwijde organisaties die zich bezighouden met klimaat, onderwijs gezondheidszorg en economie, zoals VN, WHO, WEF en IMF. En die organisaties bepalen het beleid in ons land. Die organisaties zetten ons buitenspel. Alle democratische basisprincipes zijn overboord gegooid, en niemand in de politiek, durft nog politiek te bedrijven. Alles is uit handen gegeven aan een klein groepje virologen, die op zijn minst op dubieuze wijze gelieerd zijn aan het grootkapitaal en die wereldwijde organisaties, die hun macht bestendigen tot dat wij allemaal gevaccineerd zijn. “En zelfs dan…”, aldus die virologen, “…zijn we nog niet klaar”.

Ik stel vragen.
Waarom wordt nu nog de wereld stilgelegd voor een virus met een mortaliteit van geïnfecteerden van 0,2 procent tijdens de eerste golf, wat ongeveer overeenkomt met een heftig griepseizoen?
Zo heb ik een hele lijst vragen geformuleerd: over de tests, over de zin van het mondkapje, over de 1,5 meter maatregel, over de rol van de media, over de censuur, over de angst en de daarmee gepaarde tunnelvisie, over de noodzaak van een vaccin, over gezondheid en eenvoudige preventieve opties en eenvoudige behandelingsopties voor als we toch ziek worden, enzovoort en zo voort….

Op géén één vraag, krijg ik antwoord, en eigenlijk doet dat er intussen niet meer toe al die vragen. De enige echte vraag die er nu toe doet en het werkelijke sociale dilemma dat nu acuut is, blootlegt, is als volgt:

Wegen de paar doden die wij nu op dit moment voorkomen met deze maatregelen op tegen de vele doden die (gaan) vallen als gevolg van de maatregelen. In ogenschouw nemend; de pathologieën die ontstaan door de trauma’s, de stress en de angst, de lasten en schulden, financiële problemen, uitgestelde behandelingen, maatschappelijke onrust, mogelijk verzet etcetera…

Als de politiek niet de moed heeft die afweging te maken, kunnen we ze nog wel voor onszelf die afweging maken en onze afweging kenbaar maken. Uiteindelijk is iedereen getroffen door de maatregelen. En uiteindelijk zal iedereen die afweging maken. In een democratie wordt iedereen gehoord en maken we samen het beleid. Niet slechts een paar virologen met een tunnelvisie.

Bij deze, ik ben beschikbaar voor, informatie, een dialoog en je mag mij vragen stellen.

Matijn Goossens

Categories: Tags: ,

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.