De ontdekking van het endocannabinoïde systeem (ECS) verdient een Nobelprijs voor Professor Raphael Mechoulam. “The Scientist” documentaire op Youtube

Raphael Mechoulam de Israelische grootvader van THC

‘The Scientist’ is een documentaire die het verhaal van de Nobelprijs-genomineerde Dr. Raphael Mechoulam volgt vanaf zijn vroege dagen als een kind van de Holocaust in Bulgarije, zijn immigratie naar Israël en zijn carrière als hoofdonderzoeker in de chemie en biologie van de meest misbegrepen plant van de wereld.

Het endocannabinoïdesysteem (ECS) is waarschijnlijk de grootste doorbraak in de medische wereld van de afgelopen eeuw aangaande het begrijpen van de menselijke fysiologie. Professor Raphael Mechoulam, genomineerd voor de Nobelprijs, deed in Israël onderzoek naar de farmacologie van cannabis in het menselijk lichaam. Hij ontdekte en identificeerde de cannabinoïde THC in de Cannabis Sativa voor het eerst in de jaren 60 van de vorige eeuw. Dit is de stof in cannabis die ons high maakt.

We hebben en moluculaire signaliseringssysteem in ons lichaam. Het blijkt dat de cellen constant met elkaar communiceren. In midden jaren 80 ontdekte men een receptor in onze hersenen die reageert op THC. De eerste cannabinoïdereceptor die hoofdzakelijk in onze hersenen zitten, werd CB-1 genoemd. Voor de hand lag nu om af te vragen waarom wij receptoren hebben in onze hersenen die reageren op een plant die we gedroogd in een joint stoppen en rokend tot ons nemen.

Receptoren zijn er voor stoffen die we zelf produceren niet voor stoffen die in een plant zitten. Dus men ging opzoek naar een lichaamseigen stof. Begin jaren ’90 ontdekte men in Jeruzalem na lang onderzoek de neurotransmitter of signaalmolecuul; Arachidonoyl Ethanolamide(AEA) een endocannabinoïde; een door ons lichaam geproduceerde cannabinoïde die chemisch identiek is aan THC in Cannabis en werkt als agonist op de CB-1 receptor. Deze kreeg de naam Anandamide.
De hoogste concentraties anandamide worden niet gevonden in de hersenen, maar in de baarmoeder, vlak voor de innestelling van het embryo.

Halverwege de jaren negentig ontdekte men de CB-2 receptor die hoofdzakelijk in de organen te vinden zijn en onderdeel zijn van ons immuunsysteem. Tevens ontdekte men dat de neurotransmitter; de endocannabinoïde 2-Arachidonoyl Glycerol (2-AG) grote verwantschap had met de cannabinoïdereceptoren CB-1 in ons lichaam. 2-AG komt in relatief grote hoeveelheden voor in ons centraal zenuwstelsel, ons darmstelsel en moedermelk.

Met de vondst van van deze tweede cannabinoïdereceptor en de werking van de tweede endocannabinoïde werd het bestaan van een neuromodulerend systeem in ons neurosysteem gevestigd. Dit moluculaire signaliseringssysteem in ons lichaam werd het Endocannabinoïde Systeem (ECS) genoemd.

Het Endocannabinoïde systeem is een erg gecompliceerd systeem. Om het eenvoudig begrijpelijk te maken. Het doel van het ECS is ons lichaam fysiologisch in evenwicht te houden. Het is altijd aktief. Hoewel er tot op de dag van vandaag nooit niveau’s van endocannabinoïde meetbaar in ons lichaam zijn geweest, maakt ons lichaam echter deze stoffen aan en die zetten of processen in werking, of laat processen sneller werken of zet processen stil. Het reguleert letterlijk ieder fysiologisch proces in ons lichaam. Dit vermogen om ons lichaam in evenwicht te houden wordt homeostase genoemd. En daar is het Endocannabinoïde Systeem voor verantwoordelijk.
Het Endocannabinoïde Systeem is in wezen betrokken bij alle ziektes bij de mens. Als je de CB-1 en CB-2 receptoren combineert bedek je in principe het hele lichaam van een organisme, of toch bij zoogdieren. Deze moleculen zijn in ieder van ons essentieel vanaf conceptie tot dood, in gezondheid en ziekte.

Een nieuwsgierig professor haalt op een dag een vijf kilo hasj uit het politiedepot voor onderzoek naar de werkzame stoffen van hasj en wiet. Nooit vermoedend dat dit er ooit uit zou komen. In cannabis zitten meer dan 540 chemische bestanddelen. 104 daarvan zijn enkel in cannabis te vinden. Dit zijn fytocannabinoïden. Een aantal daarvan zijn heel erg dicht gelijkend op door ons eigen lichaam geproduceerde endocannabinoïden.

Dit verklaart waarom cannabis eindeloos veel medische toepassingen heeft. Nu 25 jaar na de ontdekking van het ECS is cannabis, een natuurlijke plant, in de Verenigde Staten nog altijd de meest vervolgde drug. In praktisch alle landen in de wereld is het nog altijd verboden. Om verder klinisch onderzoek te kunnen doen en de plant snel beschikbaar te krijgen voor al die mensen die er baat bij hebben, moet dit vandaag nog veranderen. Gehele planten en hun extracten zouden nooit meer verboden mogen worden. En morgen moet er aangekondigd worden dat Raphael Mechoulam de Nobelprijs voor de geneeskunde krijgt.

Onder bepaalde voorwaarden kunnen mensen die lijden aan bepaalde ziektes nu in Israel gebruik maken van medische cannabis. We hebben het over kinderen die veel epileptische toevallen hebben die resistent reageren op farmaceutische medicijnen. Mensen met MS. Mensen met kanker ter ondersteuning van hun chemokuur of bestralingstherapie, Parkinson, Dementie en Alzheimer, Crohn en colitis, ALS, Tourette, Diabetes en Fybromyalgie.

The department of Health van de federale overheid in de Verenigde Staten heeft een patent op het gebruik van Cannabis als medicijn. Toch staat deze natuurlijke plant nog altijd in schedule one op de controlled substances act list van de Drug Enforcement Agency; als een verslavende substantie die geen medische waarde heeft. Deze plant moet van de lijst gehaald worden. https://www.google.com/patents/US6630507

The Scientist (2015) Medical Marijuana: Studying For a Higher Purpose – Prof. Dr. Raphael Mechoulam

“The Scientist” is a documentary that traces the story of Nobel prize nominee Dr. Raphael Mechoulam from his early days as a child of the Holocaust in Bulgaria, through his immigration to Israel, and his career as the chief investigator into the chemistry and biology of the world’s most misunderstood plant. Dr. Mechoulam ascertained that THC interacts with the largest receptor system in the human body, the endocannabinoid system (ECS). He then found that the human brain produces its very own Cannabis – a chemical that they named anandamide after the Sanskrit word ananda, “bliss”.
For further information please visit: http://mechoulamthescientist.com/

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.