Contra-indicaties voor Tamiflu bij jongeren in Japan

Wetenschappelijke publicatie behandelt de mechanismen van plotseling optredende bijwerkingen van oseltamivir.

Oseltamivir is een geregistreerd geneesmiddel en bekend onder de merknaam Tamiflu. De registratie geldt voor de behandeling en voor de preventie van influenza. Gebruik van Tamiflu zou de vermenigvuldiging van virussen in het lichaam verminderen, zodat geïnfecteerde lichaamscellen geen andere cellen besmetten. Dit preventief effect van Tamilflu is echter niet bewezen en het effect op griepsymptomen is beperkt.

Tamiflu-Oseltamivir
Contra-indicaties voor Tamiflu-Oseltamivir

In Japan geldt in principe een contraindicatie voor Oseltamivir; griepvaccin, voor mensen in de leeftijd van 10-19 jaar. Dit vanwege bezorgdheid over abnormaal gedrag. Plotselinge overlijden is een andere zorg. Deze beoordeling onderzoekt groeiend bewijs van deze associatie en bespreekt de onderliggende mechanismen van deze plotseling optredende reacties op oseltamivir.

  • Eerst wordt het belang van diermodellen en het concept van menselijke equivalente dosis (HED) samengevat.
  • Ten tweede wordt de specifieke aandoening voor het gebruik van oseltamivir, influenza-infectie, beoordeeld. T
  • en derde worden bevindingen van toxiciteitsonderzoeken die voorafgaand aan en na de marketing van oseltamivir zijn uitgevoerd, gerapporteerd om context te bieden bij de waarneming van een mogelijk causaal verband.
  • Ten vierde wordt de overeenkomst en consistentie van toxiciteit bij mensen met die bij andere dieren beschreven.
  • Ten slotte wordt de samenhang van toxicokinetiek en moleculair bewijsniveau (kanalen, receptoren en enzymen), inclusief verschillen met de toxiciteit van andere neuraminidaseremmers, beoordeeld.

Er wordt onveranderd geconcludeerd dat oseltamivir verschillende effecten heeft op het centrale zenuwstelsel  die verband kunnen houden met klinische bevindingen, waaronder hypothermie, abnormaal gedrag inclusief fatale afloop en plotselinge dood.
Van receptoren en enzymen gerelateerd aan de werking van het centraal zenuwstelsel, is het bekend dat oseltamivir nicotine-acetylcholinereceptoren remt, die nauw verwant zijn aan hypothermie, evenals humaan monoamineoxidase-A (MAO-A), dat nauw verwant is met abnormaal of exciterend gedrag. Receptoren zoals GABAA, GABAB en NMDA en de bijbehorende receptoren / kanalen inclusief Na + – en Ca2 + -kanalen worden verondersteld andere kandidaten te zijn voor onderzoek in verband met ademhalingsonderdrukking gevolgd door plotselinge sterfte en psychotische reacties (zowel acuut als chronisch), respectievelijk.

Link naar de publicatie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5201449/

Categories:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.