Cannabisrepressie wordt opgevoerd! De nieuwe Nederlandse ‘wietwet’ verklaart kleine teler vogelvrij…

Opiniestuk

De autoriteiten in vooral de westerse wereld hebben de afgelopen 50 jaar onderzoek met cannabis sterk bemoeilijkt vanuit de opvatting dat het een roesmiddel of drug is. Daarbij wordt uit het oog verloren dat de manier waarop je het gebruikt bepaalt of iets een drug is of een “geneesmiddel”. Denk bijvoorbeeld maar aan farmceutica als morfine. Daarnaast is er tot op de dag van vandaag nog altijd politieke onwil om cannabis te legaliseren. De onwil die ooit ingegeven is vanuit een economisch motief maar later om sociaal politieke redenen; om zo tegenstanders van het politieke establishment te kunnen criminaliseren en in detentie te stoppen.
Dit ondanks onderzoeken, met name door de autoriteiten in de Verenigde Staten in de jaren 70, naar de veiligheidsaspecten van cannabis gebruik. Daaruit is een relatief veilig profiel naar voren gekomen, met de verslavende potentie gelijk aan die van koffie1. De toxiciteit is zeer gering: bij primaten ligt de dodelijke dosis van het voornaamste cannabinoïd dronabinol (geïsoleerde Δ-9-THC)  hoger dan 9000mg/kg, hetgeen overeenkomt met een dosis van 3 kg sterke cannabis bij de mens2.

De term medicinale marihuana kreeg een dramatische nieuwe betekenis in februari 2000, toen onderzoekers in Madrid aankondigden dat ze ongeneeslijke hersentumoren bij ratten hadden vernietigd door ze te injecteren met THC, het actieve ingrediënt in cannabis3.
Het onheilspellende is dat dit niet de eerste keer is dat wetenschappers hebben ontdekt dat THC, tumoren doet krimpen. In 1974 ontdekten onderzoekers van het Medical College of Virginia, die door het National Institute of Health waren gefinancierd om bewijs te vinden dat marihuana het immuunsysteem beschadigt, dat THC de groei van drie soorten kanker bij muizen vertraagde; long- en borstkanker en een door virus geïnduceerde leukemie4.
De Drug Enforcement Administration sloot het onderzoek in Virginia en al het verdere cannabis / tumoronderzoek snel af.
Volgens Jack Herer, die verslag doet van de gebeurtenissen in zijn boek ‘The Emperor Wears No Clothes’, 
 maakte president Gerald Ford in 1976 een einde aan al het openbare onderzoek naar cannabis en verleende exclusieve onderzoeksrechten aan grote farmaceutische bedrijven, om – overigens zonder succes – synthetische vormen van THC te ontwikkelen die alle medische voordelen zouden opleveren zonder de ‘high’.

Nu heden ten dagen is opnieuw het economisch motief die in onze neo-liberale politieke establishment de aanleiding geeft voor repressie. In 2002 werd medicinale cannabis geïntroduceerd door minister Borst. Deze is nog altijd verkrijgbaar via de apotheek. Aanvankelijk werd deze gebruikt om te roken, te vapen of als thee te gebruiken. Om zo mensen met kanker verlichting te geven bij de gevolgen van hun chemokuur. Verder konden mensen met MS en Aids het voorgeschreven krijgen van hun arts.  In 15 jaar tijd is er nog altijd maar één producent die cannabis maakt voor de distributie via de apotheek. En voor heel veel meer aandoeningen dan de voornoemde aandoeningen wordt cannabis niet voorgeschreven door de huisarts. Enkel uitzonderingen daargelaten. Tincturen en hoogwaardige extracten van de volledige cannabisplant zijn enkel verkrijgbaar als je die zelf maakt. Een arts heeft deze producten nog altijd niet in het repertorium terwijl dit tot 1958 in Nederland nog wel het geval was.

Uiteindelijk ziet de de Nederlandse Staat dan wat in het “groene goud”. Na een zoveelste discussie of legalisering mogelijk is, of over de “te sterke” wiet die in de coffeeshops verkrijgbaar is en of die sterker wordende wiet niet op de harddrugslijst gezet moet worden, worden we de herhalingen van de argumenten na zestig jaar wel zat.
Realiserend dat de overheid zijn beleid baseert op door het ministerie van Justitie gemanipuleerde onderzoeksresultaten van Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum in 20135.

De “Wietwet” beschouw ik als een wassen neus. De huidige politici verbergen hun ware gezicht. Met de wietwet wilt de Nederlandse overheid wietkweek gaan regulariseren.
Doch verboden blijft het nog altijd. Zelfs de heilige 5 planten gedoogregel staat op de helling. Hiermee wordt de kleine teler, met 5 cannabis planten voor eigen gebruik, vogelvrij verklaard en kunnen ze lastig gevallen worden door politie en justitie, terwijl politici uitzoeken hoe het bedrijfsleven de groene goudader kunnen aanslaan.
De kweek van cannabis gaat vergund worden aan een beperkt aantal bedrijven, zodat de achterdeur van de coffeeshop bezocht word door andere criminelen, onder het valse voorwendsel dat er belasting geheven kan worden.

CannabisrepressieWat deze verse wietwet nu precies doet is eigenlijk nog een beetje afwachten. De wet zegt dat wiet nog steeds verboden is, en dat bedrijven een vergunning van het ministerie van Volksgezondheid kunnen aanvragen waarmee ze niet vervolgd worden. In theorie klinkt het ingewikkeld, in de praktijk is het idee dat Nederland het eerste land in Europa gaat worden waar het kweken van wiet geregeld is.
Doch deze gedoogconstructie werkt corruptie in de hand en geeft  justitie de mogelijkheid de kleine thuiskweker met vijf planten voor eigen gebruik harder aan te pakken. De intentie van de wetgever is duidelijk; het beleid van justitie de afgelopen jaren tonen dat het aantal arrestaties van kleine telers en uitgesproken voorstanders en gebruikers van medicinale cannabis toenemen.
Is de verborgen agenda van de regering wellicht het bedrijfsleven de kans te geven de groene revolutie ten volle te benutten en de kleine kweek(st)er aan de schandpaal te nagelen zodat hun rijke vriendjes rijker mogen worden om vervolgens nog meer belasting te kunnen ontduiken?
Volgens mij worden we er ingedraaid. En ons medicijn wordt ons hiermee ontnomen.

 

 

 

 

Voetnoten

  1. Mature ML. Cannabis and harm reduction: a nursing perspective. J Cannabis Ther. 2002;2:105-20.
  2. Thompson GR, Rosenkrantz H, Schaeppi UH, Braude MC. Comparison of acute oral toxicity of cannabinoids in rats, dogs and monkeys. Toxicol Appl Pharmacol. 1973;25:363-72.
  3. Hoe en waarom Cannabis kanker doodt! De wetenschap uitgelegd!
  4. Pot Shrinks Tumors; Government Knew in ’74
  5. Opnieuw is Justitie in opspraak − 
    Onderzoek naar drugsbeleid

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.