Cannabis en Parkinson

cannabis_bij_ziekte_en_aandoeningen_s

Ziekte van ParkinsonDe ziekte van Parkinson is een progressieve aandoening van het centrale zenuwstelsel. Bij de ziekte van Parkinson ontstaat in de hersenen een tekort aan de neurotransmitter dopamine. Cellen die dopamine produceren, sterven langzaam af. Deze cellen bevinden zich vooral in een bepaald gedeelte van de hersenen, de substantia nigra. Door het dopaminetekort wordt de aansturing van spierbewegingen aangetast, er kunnen trillingen of trager bewegen optreden. In Nederland zijn er zo’n 50.000 mensen die de ziekte hebben in Belgie ligt het geschatte aantal op 35.000. Er is geen remedie voor de ziekte van Parkinson, maar sommige conventionele medicijnen zijn beschikbaar om de symptomen van de ziekte te behandelen.

Een PubMed-zoekopdracht in januari 2018 voor gepubliceerde wetenschappelijke artikelen in de laatste 25 jaar met het woord “cannabis” onthulde 12557 resultaten. Zoek op “cannabis or cannabinoid” en de resultaten nemen toe tot 28167 artikelen. Dat is een gemiddelde van meer dan drie wetenschappelijke publicaties per dag in de afgelopen 25 jaar! In het jaar 2017 werden er gemiddeld 7 artikelen per dag gepubliceerd op PubMed. Deze cijfers illustreren niet alleen de hedendaagse wetenschappelijke interesse en financiële investering om meer te begrijpen over cannabis en zijn componenten, maar ze benadrukken ook de noodzaak van kwaliteitsbeoordelingen en samenvattingen zoals u op onze website kunt vinden.

Emerging Clinical Applications for Cannabis and Cannabinoids - A Review of the latest Scientific Literature

Vertaald uit “Emerging Clinical Applications for Cannabis and Cannabinoids – A Review of the latest Scientific Literature ” en was samengesteld en beschikbaar gemaakt door de goede mensen van NORML » Library » Recent Research on Medical Marijuana »Parkinson’s Disease

Onder redactie van Paul Armentano, NORML Deputy Director with Greg Carter, M.D., Dustin Sulak, D.O., and Estelle Toby Goldstein, M.D.

http://norml.org/library/item/parkinson-s-disease

In enquêtes laten patiënten met Parkinson zien dat cannabis zeer effectief is in het verlichten van ziektesymptomen, met name bij de behandeling van niet-motorische symptomen. 1 2 3 Observationele onderzoeksgegevens ondersteunen deze beweringen. Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv, Afdeling Neurologie, evalueerden de symptomen van de ziekte van Parkinson bij personen op baseline en 30 minuten na het inhaleren van cannabis. In één onderzoek rapporteerden onderzoekers dat geïnhaleerde cannabis werd geassocieerd met “significante verbetering na behandeling in tremoren, stijfheid en bradykinsea (traagheid van beweging).” Geen significante nadelige effecten van het medicijn werden waargenomen. 4 In een ander onderzoek rapporteerden onderzoekers dat cannabisinhalatie – zowel op korte als op lange termijn – geassocieerd was met een verbeterde pijnverlichting. 5

In een afzonderlijke, retrospectieve observationele studie evalueerden onderzoekers het dagelijkse gebruik van cannabis bij 47 patiënten met de ziekte van Parkinson gedurende een periode van verschillende maanden (variërend van drie maanden tot 84 maanden). De meeste (82 procent) van de patiënten meldden dat medicinale cannabis ‘hun algemene symptomen verbeterde’. Specifiek was de toediening van cannabis geassocieerd met vermindering van pijn, stijfheid en tremor, evenals verbeteringen in stemming en slaapkwaliteit. Deelnemers waren ook minder geneigd te melden dat ze last hadden van vallen, na het starten van het gebruik van cannabis. De auteurs concludeerden: “De resultaten van ons onderzoek tonen aan dat de meeste gebruikers MC (medicinale cannabis) hadden gevonden om hun toestand te verbeteren, en dat MC-behandeling veilig was, zonder grote bijwerkingen.” 6

Het toedienen van geïsoleerde cannabinoïden waarschijnlijk ook richt op verschillende Parkinson-symptomen. Volgens een reeks casusoverzichten die in 2014 in het Journal of Clinical Pharmacy en Therapeutics werd gepubliceerd, verminderde de dagelijkse behandeling met cannabidiol REM-slaap gedragstoornissen (RBD) bij patiënten met Parkinson. 7 Placebo-gecontroleerde klinische gegevens melden verder dat CBD-toediening geassocieerd is met een verbeterde “kwaliteit van leven” en “welzijn” bij Parkinson-patiënten. 8 Het is ook aangetoond dat CBD de symptomen van psychose vermindert bij patiënten met de ziekte. 9

Dientengevolge speculeren sommige experts in het veld nu dat “verschillende cannabinoïden of andere verbindingen gericht tegen het endogene cannabinoïdesysteem nuttig kunnen zijn bij de behandeling van symptomen van de Ziekte van Parkinson.” 10

Voetnoten

  1. Finseth et al. 2015. Self-reported efficacy of cannabis and other complementary medicine modalities by Parkinson’s disease patients in ColoradoEvidence-Based Complementary and Alternative Medicine (open access publication).
  2. Venderova et al. 2002. Survey on cannabis use in Parkinson’s disease: Subjective improvement of motor symptomsMovement Disorders 19: 1102-1106.
  3. Kindred et al. 2017. Cannabis use in people with Parkinson’s disease and multiple sclerosis: A web-based investigationComplimentary Therapies in Medicine 33: 99-104.
  4. Lotan et al. 2014. Cannabis (medical marijuana) treatment for motor and non-motor symptoms of Parkinson disease: an open-label observational studyClinical Neuropharmacology 37: 41-44.
  5. Shohet et al. 2017. Effect of medical cannabis on thermal quantitative measurements of pain in patients with Parkinson’s diseaseEuropean Journal of Pain 3: 486-493.
  6. Balash et al. 2017. Medical cannabis in Parkinson’s disease: Real life patients’ experienceClinical Neuropharmacology (online ahead of print).
  7. Chagas et al. 2014. Cannabidiol can improve complex sleep-related behaviours associated with rapid eye movement sleep behaviour disorder in Parkinson’s disease patients: a case seriesJournal of Clinical Pharmacy and Therapeutics 39: 564-566.
  8. Chagas et al. 2014. Effects of cannabidiol in the treatment of patients with Parkinson’s disease: an exploratory double-blind trialJournal of Psychopharmacology 28: 1088-1098.
  9. Zuardi et al. 2009. Cannabidiol for the treatment of psychosis in Parkinson’s diseaseJournal of Psychopharmacology 23: 979-983.
  10. Venderova et al. 2002. Op. cit.
Categories: Tags: , ,

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.