Borstkanker en Cannabis

cannabis_bij_ziekte_en_aandoeningen_s

Het is geen geheim dat veel kankerpatiënten cannabis gebruiken om pijn, vermoeidheid, misselijkheid en andere bijwerkingen van chemotherapie te verminderen. Minder bekend is het feit dat uitgebreid preklinisch onderzoek aantoont dat plantaardige cannabinoïden – met name tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD) – antitumorrespons produceren in verschillende diermodellen van kanker.

Vertaald en bewerkt van Project CBD: THC VERSUS BREAST CANCER Comparing the antitumoral activity of single-molecule tetrahydrocannabinol and whole plant cannabis oil BY ALEX ANDIA ON MARCH 18, 2019. Bron: THC versus Breast Cancer

De overgrote meerderheid van dit preklinisch onderzoek heeft de antikankeractiviteit van zuivere verbindingen, voornamelijk THC-isolaten, onderzocht. Maar medicinale cannabispatiënten gebruiken geen pure THC voor één enkel molecuul om kanker te bestrijden. In plaats daarvan consumeren ze extracten van “gehele plant”-cannabisolie die honderden verbindingen bevatten, waarvan er vele ook therapeutische eigenschappen hebben. Deze artisanale cannabis-preparaten zijn in Nederland en België vooral verkrijgbaar via de niet-gereguleerde zwarte markt en de verschillende Cannabis Social Clubs die zich toeleggen op de vooral de medische aspecten van Cannabis.

borstkanker

Tot nu toe hebben echter weinig rigoureuze studies de effecten van extracten van gehele plant-cannabis geanalyseerd. Dus een team van Spaanse onderzoekers, geleid door Cristina Sanchez aan de Complutense Universiteit in Madrid, besloot de werkzaamheid van zuivere THC-isolaten en THC-rijke olie-extracten te vergelijken in een reeks preklinische experimenten die gericht waren op borstkanker. (De olie-extracten werden geleverd door Tante Zelda’s, een Californische producent van medicinale cannabis.) De onderzoekers onderzochten ook de effecten van pure THC en een ambachtelijke THC-rijke olieformulering wanneer ze werden gecombineerd met standaard chemotherapeutica.

Hun bevindingen werden gerapporteerd in een artikel uit 2018 – “Beoordeling van het ‘Entourage-effect’: antitumorale werking van een pure cannabinoïde versus een botanische medicijnbereiding in preklinische modellen van borstkanker“- die werd gepubliceerd in het tijdschrift Biochemical Pharmacology. De uitdrukking ‘entourage-effect’ verwijst in dit verband naar het synergetische samenspel van verschillende cannabissamenstellingen in het volledige spectrum – cannabinoïden, terpenen en flavonoïden – die een therapeutische impact hebben die groter is dan de som van de individuele componenten van de plant.

Zowel THC als de artisanale THC-rijke olie bleken antitumorale eigenschappen te hebben, echter de olie werkte beter dan het THC-isolaat bij drie verschillende subtypes van borstkanker.

Lastig te behandelen

Naar schatting zal één op de acht vrouwen borstkanker krijgen. Borstkanker is lastig te behandelen omdat er maar weinig biomarkers zijn die signaleren wanneer iemand de ziekte heeft en veel patiënten resistentie tegen de huidige therapieën vertonen of ontwikkelen. Bovendien reageren verschillende specifieke soorten borstkanker slecht op de moderne behandeling. Deze moeilijkheden onderstrepen het belang van het verkennen van nieuwe behandelingen voor borstkanker.

Twee biomarkers die vaak worden gebruikt om borstkanker te diagnosticeren, zijn hormonale receptoren (de oestrogeenreceptor en progesteronreceptor) en het HER2-oncogen (een gen dat een normale cel in een tumorcel kan transformeren). Maar een meer agressieve maligniteit, bekend als “triple-negatieve borstkanker”, drukt geen hormonale receptoren of het HER2-oncogen uit. Er is geen gerichte therapie voor triple-negatieve borstkanker, dus patiënten worden behandeld met agressieve chemotherapie die zonder onderscheid prolifererende cellen doden, of ze nu kanker hebben of niet.

Deze drie soorten kanker – hormoongevoelig, HER2 en drievoudig negatief – werden gebruikt als modellen voor ‘Beoordeling van het entourage-effect’.

In alle onderzochte borstkankermodellen, zowel in vitro als in vivo, was het extract van de hele plant significant effectiever in het produceren van antikankereffecten dan THC met een enkel molecuul. Deze resultaten waren grotendeels consistent voor het type kanker en het type model. Onderzoekers testten de verbindingen in celculturen (petrischalen) en in knaagdiermodellen (muizen).

THC en hormoongevoelige borstkanker

In het geval van hormoongevoelige borstkankercellen bleek dat hele plantenextract 15-25% krachtiger was dan alleen THC. In levende diermodellen vertoonde THC van enkel molecuul geen significante antitumorrespons, in tegenstelling tot het volledige plantenextract, dat een uitgesproken antitumoreffect had. Testen op proefdieren is een noodzakelijke stap om de werkzaamheid van een specifieke klinische behandeling vast te stellen.

Toen de cannabinoïde preparaten werden toegevoegd aan tamoxifen, een standaard chemotherapie medicijn, in een celplaat, was de gecombineerde therapie ongeveer 20-25% effectiever dan alleen chemotherapie. Maar deze resultaten werden niet herhaald in proeven met levende dieren. Belangrijk is dat de cannabinoïden ook geen negatieve invloed hadden op de werkzaamheid van de chemotherapie. Dit suggereert dat het op zijn minst gebruiken van cannabis als aanvullende behandeling voor het behandelen van veel voorkomende bijwerkingen van chemotherapie, zoals misselijkheid en verlies van eetlust, het vermogen van chemotherapie om kankercellen te vernietigen niet zal belemmeren.

Bij hormoongevoelige borstkanker lijkt THC, effecten te veroorzaken via interactie met de CB2-receptor. CB2-receptoractivatie heeft veel aandacht gekregen vanwege zijn potentieel om ziekten te behandelen en tegelijkertijd het “high” gemedieerd door de CB1 cannabinoïde receptor te vermijden, die THC ook activeert. Wanneer THC zich bindt aan CB1, veroorzaakt het een “stoned” gevoel van intoxicatie dat samenhangt met cannabisgebruik.

THC en HER2-positieve borstkanker

Het hele plantenextract bleek significant krachtiger te zijn dan THC voor HER2-positieve borstkankercellen. Zowel single-molecule THC en hele plantenextract vertoonden antitumoreffecten wanneer het experiment in muizen werd gerepliceerd. Bovendien versterkten zowel THC als het gehele plantenextract de antikankereffecten van lapatinib, het standaard chemotherapie-medicijn voor HER2-borstkanker.

Net als bij hormoongevoelige borstkanker, werd aangetoond dat het antitumorale effect van THC in HER2-positieve borstkankerexperimenten wordt gemedieerd door de CB2-cannabinoïdereceptor. Gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Science, een daaropvolgend rapport van Cristina Sanchez en andere Spaanse wetenschappers hebben opgemerkt dat HER2- en CB2-receptoren vaak op dezelfde exacte plaats op cellen worden gevonden.

CB2 verbindt zich eigenlijk met HER2 – vormt een zogenaamd dimeer – en deze dimerisatie wordt geassocieerd met een slecht behandelresultaat voor borstkanker. Het PNAS-rapport werpt nieuw licht op THC’s antikankerwerkingsmechanisme: wanneer THC zich bindt aan de CB2-receptor, breekt het het CB2-HER2-dimeer uit, waardoor een kettingreactie van signalen wordt geactiveerd die culmineert in tumorregressie.

THC en triple-negatieve borstkanker

Triple-negatief, het subtype van borstkanker met de slechtste prognose, reageert over het algemeen niet goed op chemotherapie. Maar de Spaanse groep ontdekte dat THC en THC-rijke cannabisolie beide enige hoop bieden bij het verbeteren van de behandelresultaten voor deze zeer agressieve kanker. Nogmaals, het volledige plantenextract bleek effectiever te zijn dan THC alleen, in het verminderen van de levensvatbaarheid van kankercellen in vitro evenals in muismodelstudies.

Er zijn verschillende andere voorbeelden waarbij een combinatie van plantaardige cannabinoïden en standaardchemotherapiemiddelen een verhoogde antitumorale respons heeft geproduceerd die de potentie van beide therapie alleen overschreed. Een fase 2 klinische studie testte de kracht van Sativex, een gelijk THC- en CBD-mengsel, gecombineerd met temozolomide, de “gouden standaard” chemo voor hersenkanker, en de resultaten waren positief.

Kankerpatiënten worden vaak behandeld met verschillende enkelvoudige geneesmiddelen in een poging om een ​​behandeling te creëren die meerdere doelen kan raken. “Hoewel de huidige geneeskunde voornamelijk gebaseerd is op het gebruik van zuivere verbindingen met een enkel doelwit”, schrijven de Spaanse wetenschappers, “wordt het steeds duidelijker dat voor ziekten die zo complex zijn als kanker, multi-target benaderingen mogelijk effectiever zouden kunnen zijn.”

De resultaten van de Spaanse studie suggereren, samen met overtuigende gegevens van andere onderzoekers, een veelbelovende toekomst voor extracten van “gehele plant”-cannabisolie en multitarget-kankertherapieën. Maar het westerse medische systeem en de typische medicijnontwikkelingsprocedures zijn niet bevorderlijk voor de goedkeuring van complexe botanische preparaten als multitargetmedicijnen – deels omdat het ophelderen van een nauwkeurig werkingsmechanisme wanneer er veel verbindingen bij betrokken zijn, veel moeilijker is dan het bestuderen van een farmaceutische enkel molecule dat is gericht op een enkele, primaire uitkomst.


het belang van het entourage-effect

De Spaanse studie naar borstkanker onderstreept het belang van het entourage-effect door aan te tonen dat een volledig spectrum van artisanale cannabisolie-extracten met tal van componenten effectiever is dan pure THC. “hoewel de farmacologie van extractpreparaten voor medicinale cannabis kennelijk ingewikkelder is om te bestuderen , De onderzoekers erkennen; “deze therapeutische aanpak heeft het potentieel om betere therapeutische reacties te produceren dan pure cannabinoïden. “

Een interessante bevinding uit de Spaanse studie naar borstkanker heeft betrekking op de niet volledig begrepen rol van terpenen, de aromatische stoffen die cannabis zijn kenmerkende geur geven. De wetenschappers creëerden een “terpeencocktail”, samengesteld uit de vijf meest prominente terpenen in het volledige spectrum van cannabisolie-extract: beta-caryophylleen, alfa-humuleen, nerolidol, linalool en beta-pineen. Bij toevoeging aan het THC-isolaat slaagde deze terpeencocktail er echter niet in om de antitumorale werkzaamheid van het cannabinoïde met enkel molecuul te verhogen. Dit zou kunnen betekenen dat het mengen van een paar terpenen met pure THC niet voldoende de eigenschappen van een volledig spectrum cannabisolie-extract nabootst. Of het kan zijn dat andere verbindingen in het olie-extract verantwoordelijk zijn voor het verbeteren van de antikanker-effecten van THC. De auteurs merken op dat het hele plantaardige cannabisolie-extract dat in het onderzoek werd gebruikt, ook meetbare hoeveelheden cannabigerol (CBG) en tetrahydrocannabinolzuur bevatte (THCA – de ‘ruwe’ vorm van THC die geen psychoactieve werking heeft). CBG heeft de werkzaamheid aangetoond tegen darmkanker in preklinische modellen en THCA staat er om bekend dat het interageert met een PPAR (nucleaire) receptor die apoptose (celdood) medieert in kankercellijnen. Een combinatie van al deze verbindingen kan nodig zijn om de antitumorale respons te bereiken die werd waargenomen in het Spaanse onderzoek naar borstkanker.

Tot slot

Het feit dat zowel het THC-isolaat als het volledige cannabisextract effectief bleek te zijn om de levensvatbaarheid van de tumor te verminderen, is echt baanbrekend en zou een stimulans moeten zijn om de ontwikkeling van niet-toxische, op cannabinoïden gebaseerde behandelingen voor borstkanker te bevorderen.

Therapie met cannabinoïden is bijzonder veelbelovend voor tumorproducerende kankers, gezien het feit dat “tot nu toe geen cannabisresistente tumoren zijn beschreven”, aldus de Spaanse onderzoekers. “Gezien het feit dat verschillende kankersubtypen zijn en het feit dat de levensvatbaarheid van niet-getransformeerde cellen niet wordt beïnvloed door cannabinoïden bij de concentraties die de tumorcellen doden, is het verleidelijk om te speculeren dat deze verbindingen essentiële, nog niet geïdentificeerde, cellulaire functies aanpakken die alle kankercellen delen, en die zijn afwezig in hun niet-kankerachtige tegenhangers. “

De Spaanse wetenschappers benadrukken dat de medicijnbereiding van de hele cannabisplant “in geen geval de antitumoreffectiviteit van een van de standaardbehandelingen heeft doen afnemen.” Dat is goed nieuws voor kankerpatiënten die cannabis gebruiken om de negatieve bijwerkingen van chemo te beheersen. Cannabis is zeer waarschijnlijk een veilige add-on-therapie voor de behandeling van pijn en misselijkheid en voor de stimulatie van eetlust. En het kan ook de werkzaamheid van standaard chemotherapiebehandelingen verhogen, wat betekent dat chemo effectiever kan zijn – lagere en minder toxische doses nodig heeft – bij gebruik in combinatie met cannabis.

Referenties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.